Κρότωνας


Ο κρότωνας  είναι από τα δημοφιλέστερα φυτά εσωτερικού χώρου, κυρίως για τα πολύ εντυπωσιακά χρώματα στο φύλλωμα του.  Τα φύλλα του αρχικά είναι πράσινα αλλά καθώς ωριμάζουν αλλάζουν χρώμα. Εχουν σαρκώδη υφή και ανάλογα με την ποικιλία έχουν διάφορα σχήματα και μέγεθος. Πολλές φορές στο ίδιο φυτό συνυπάρχουν το πράσινο, το κίτρινο και το κόκκινο χρώμα.

                                   Απαιτήσεις-φροντίδα φυτού

Φως
Για να αναπτυχθεί σωστά, θέλει πολύ φωτεινό περιβάλλον, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει το έντονο χρώμα του, χωρίς  όμως να δέχεται απευθείας ηλιακό φώς.

Θερμοκρασία
Απαιτεί θερμοκρασία μεταξύ 16-21 οC. Η έλλειψη κανονικής θερμοκρασίας προκαλεί το πέσιμο φύλλων από τη βάση προς την κορυφή.

Υγρασία
Είναι ευπαθές στην ξηρασία. Σε συνθήκες έλλειψης υγρασίας οι άκρες του φυτού ξεραίνονται και το φυτό μαραίνεται. Γι’αυτό και το πότισμά του πρέπει να είναι τακτικό και πλούσιο με την προϋπόθεση να υπάρχει καλή στράγγιση στη γλάστρα.

Λίπανση
Η λίπανση του φυτού θα πρέπει να γίνεται με υγρό λίπασμα από την άνοιξη έως το φθινόπωρο και να μην γίνεται καθόλου το χειμώνα.

Μεταφύτευση
Η ισχυρή ανάπτυξη του φυλλώματος του, δημιουργεί και πυκνό ριζικό σύστημα, η άνετη ανάπτυξη του οποίου απαιτεί και συχνές αλλαγές του φυτοδοχείου, όπου βρίσκεται, σε άλλο μεγαλύτερου μεγέθους. Η καλύτερη εποχή μεταφύτευσης είναι αρχές άνοιξης.

Πολλαπλασιασμός
Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται πολύ εύκολα με ξυλώδη μοσχεύματα.

Ο κρότωνας είναι φυτό που συντηρείται σχετικά δύσκολα και θέλει ιδιαίτερη περιποίηση και φροντίδα για να είναι υγιής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου