Μουσμουλιά

Η μουσμουλιά (Eriobotrya japonica) είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό και ανήκει στην οικογένεια Rosaceae. Είναι αειθαλές δέντρο, το οποίο και καλλιεργείται τόσο για τον καρπό της (ιαπωνική), όσο και ως καλλωπιστικό για το πλούσιο φύλλωμά της, κυρίως σε κήπους  (γερμανική).
   
Είναι ιθαγενές φυτό της Ιαπωνίας και της Κίνας .Στην Ελλάδα εισήχθη στα μέσα του 19ου αιώνα και καλλιεργείται κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νομών της Αχαΐας, Κορινθίας, Χαλκιδικής καθώς και των νησιών του Αιγαίου και Ιονίου πελάγους.

Το φυτό μπορεί να φτάσει σε ύψος και τα 8 μέτρα. Τα  φύλλα της είναι απλά κατ’ εναλλαγή, δερματώδη, μεγάλα (15-25 cm), βαθυπράσινα στην πάνω επιφάνεια και χνουδωτά στην κάτω. Τα άνθη της είναι λευκοκίτρινα που σχηματίζουν βότρυς με πυκνό χνούδι.

Κλίμα-Έδαφος
Αναπτύσσεται σε περιοχές με ήπιο κλίμα και υψηλές βροχοπτώσεις . Αντέχει σε θερμοκρασίες μέχρι τους -12οC. Θερμοκρασίες της τάξεως -4ο έως -5οC είναι δυνατόν να νεκρώσουν τα σπέρματα των καρπών, με αποτέλεσμα την πρόκληση καρπόπτωσης.
Προτιμά καλά αποστραγγιζόμενα, βαθιά αργιλλοπηλώδη εδάφη . Αλατούχα εδάφη είναι ακατάλληλα για την ανάπτυξή της γι' αυτό και θα πρέπει να αρδεύεται με νερό καλής ποιότητας.

Πολλαπλασιασμός
Η μουσμουλιά μπορεί να να πολλαπλασιαστεί εγγενώς (με σπόρο) και αγενώς. Αγενώς πολλαπλασιάζεται με εμβολιασμό της επιθυμητής ποικιλίας σε σπορόφυτα κυδωνιάς. Ακόμη μπορεί να πολλαπλασιαστεί και με εναέριες καταβολάδες.

Άνθηση
Το φυτό  έχει την ιδιαιτερότητα να ανθίζει από το Σεπτέμβριο ως το Νοέμβριο. Το δέντρο καρποφορεί μετά τον 6 χρόνο και οι καρποί του εμφανίζονται από τον Απρίλιο ως το Μάιο.

Αραίωμα άνθεων - Κλάδεμα
Θα πρέπει να γίνεται αραίωμα άνθεων και καρπών για να βελτιωθεί η ποιότητα των καρπών. Το αραίωμα των ανθέων γίνεται συνήθως το Νοέμβριο κόβοντας όλη την ανθοταξία. Μετά τη συγκομιδή των καρπών (Απρίλιο - Ιούνιο) κλαδεύομαι όλους τους βλαστούς που είχαν καρποφορία.

Ποικιλίες
Οι γνωστότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι η 
  1. Τουρλωτή (λευκοκίτρινο χρώμα σάρκας),
  2. Μόρφου (μεγαλόκαρπη ποικιλία) και η 
  3. Ροζένων  (μεγαλόκαρπη ποικιλία με αυξημένο πάχος της σάρκας, χρώματος πορτοκαλί)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου