Λαγκεστρέμια, Στρατηγός

Η λαγκεστρέμια είναι φυλλοβόλος θάμνος με ορθόκλαδη ανάπτυξη, που φτάνει τα  8m ύψος και τα 6m διάμετρο. Ανήκει στην οικογένεια Lythraceae.

Απαιτήσεις
Είναι φωτόφιλο φυτό και σε ηλιόλουστα σημεία έχει πλούσια ανθοφορία. Αναπτύσσεται πού γρήγορα  και μπορεί να αντέξει σε παγετό -10˚C. Επίσης, παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στον άνεμο και τη ρύπανση ενώ είναι ευαίσθητο στην ξηρασία γι αυτό και αναπτύσσεται καλύτερα σε εδάφη μέτριας υγρασίας, στραγγιζόμενα.

Άνθηση
Ανθίζει από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο. Τα άνθη της λαγκεστρέμιας που μπορούμε να βρούμε είναι χρώματος κόκκινου, ρόζ, λευκού και μοβ σε μεγάλες επάκριες ταξιανθίες.

Πολλαπλασιασμός
Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με ημιξυλώδη μοσχεύματα το καλοκαίρι, τα οποία και τοποθετούνται σε μείγμα τυρφης-άμμου για ριζοβολία.

Κλάδεμα
Ανάλογα με το κλάδεμα μπορούμε να διαμορφώσουμε το φυτό σχήμα θάμνου ή δενδρύλλιου. Στην πρώτη περίπτωση κόβεται ο κύριος βλαστός σε ύψος 30 εκατ. από το έδαφος, ώστε να σχηματιστούν χαμηλές διακλαδώσεις. Στη δεύτερη περίπτωση αφήνεται να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει ο κύριος βλαστός και μετά από 2-3 χρόνια κλαδεύεται στο επιθυμητό ύψος ώστε να σχηματιστούν οι κύριοι βραχίονες.
Γενικά, το δραστικό κλάδεμα ευνοεί τη νέα βλάστηση και έντονη ανθοφορία. Στα ανεπτυγμένα δέντρα το κλάδεμα γίνεται προς το τέλος του χειμώνα και στα 2/3 του μήκους τους των κλαδιών μιας και ανθίζει μόνο σε βλαστούς τρέχουσας ανάπτυξης.

5 σχόλια:

  1. Αυτο που δεν καταλαβαίνω σ αυτό το δεντρο είναι πως ανθίζει στους βλαστούς της χρονιάς μόνο ενώ στις φωτογραφίες βλέπουμε κάτι μεγάλα ολανθιστα πυκνά δέντρα εξώ από δρομους που είναι σίγουρο ότι δεν φθάνουν να κλαδευτουν λόγω ύψους και είναι όλα σκεπασμένο από ανθη; Σκέφτομαι να βάλω στο κηπο μου κι αναρωτιέμαι θα πετυχαίνω πυκνή ανθοφόρια η θα μοιάζει με αραιό πολυγαλα; τη θέλω ψηλή, δένδρο και μάλιστα σκέφτομαι να βάλω τρεις μαζί διαφορετικού χρώματος για πυκνοτητα. Τι λετε; Ευχαριστώ προκαταβολικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φύτεψα ξυλώδη μοσχεύματα τον Φεβρουάριο, αλλά δεν βλέπω ακόμη τίποτα. Υπάρχει περίπτωση να πιάσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάποιο tip για φύτεμα σε γλάστρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δωσε και κανα ευρω στο φυτωριο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχω σε γλάστρα 3 χρόνια αλλά δεν έχει πρόοδο ενώ έχω πάθος με τα λουλούδια.Ο κήπος είναι πάντα ανθισμενος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή