Καλλιστήμονας


Ο καλλιστήμονας (Callistemon sp) είναι αειθαλής θάμνος που μπορεί να φτάσει και τα 4 μέτρα. Η ονομασία του συνδέεται με τα ασυνήθιστα άνθη που φέρει (κόκκινοι στήμονες) και ανθίζει από το Μάιο εως Σεπτέμβριο. Κατάγεται από την Αυστραλία και ανήκει στην οικογένεια Myrtaceae. Χαρακτηριστικό του φυτού καθώς και της βοτανικής οικογένειας στην οποία ανήκει είναι η ευωδία που βγάζουν τα τριμμένα  φύλλα του θάμνου. Η κύρια ποικιλία που συνήθως συναντάμε  είναι η Splendens.

Έχει μακρύς ξηλοποιημένους βλαστούς και φύλλα επιμήκη , λογχοειδή , σκουροπράσινα με σκληρή υφή
Αυτό που κάνει εύκολα αναγνωρίσιμο το φυτό είναι οι εντυπωσιακές ταξιανθίες του. Έχουν μήκος 6-10 εκ. και πλάτος 4-7 εκ., κι εμφανίζονται λίγο πριν την κορυφή του βλαστού. Οι καρποί σχηματίζονται μετά το τέλος της ανθοφορίας και περιέχουν τους σπόρους.

Εδαφοκλιματικές συνθήκες-απαιτήσεις
Το φυτό δεν έχει ιδιαίτερες απατήσεις για τη διατήρησή του και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποιηση. Ευδοκιμεί σε κλίματα με θερμό και ξηρό καλοκαίρι και ήπιο χειμώνα,   Μπορεί ν’αντέξει βραχείες περιόδους χαμηλών θερμοκρασιών, αλλά σε χειρότερες περιπτώσεις θα χρειαστεί προστασία, όπως κάλυψη ή μετακίνηση σε πιο προστατευμένη θέση.
Ευδοκιμεί  σε οξίνα με οργανική ουσία εδάφη με καλή αποστράγγιση και δεν αναπτύσσεται σε εδάφη ασβεστώδη - αλκαλικά .Θα πρέπει να ποτίζεται τακτικά για τη βέλτιστη ανάπτυξη και ανθοφορία του αν και μπορεί να αντέξει την ξηρασία.  Για τη λίπανση του φυτού απαιτούνται κυρίως φώσφορος και κάλιο κατά την περίοδο ανάπτυξης και ανθοφορίας του φυτού.

Μεταφύτευση
Αν χρειαστεί να μεταφυτευτεί ο καλλιστήμονας θα πρέπει η ‘’μπλάλα χώματος’’ που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις ρίζες να διατηρηθεί και μην  καθαριστούν οι ρίζες.

Πολλαπλασιασμός
Ο πολλαπλασιασμός του φυτού γίνεται με σπόρο ή μοσχεύματα κορυφής. Οι σπόροι βλαστάνουν σε 15-30 μέρες και η σπορά τους γίνεται νωρίς την άνοιξη. Τα φυτά αυτά θα ανθοφορήσουν μετά από 6 έτη.
Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα διατηρεί τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου γονικού φυτού, αφού ο απόγονος έχει τον ίδιο γενετικό υλικό με το γονέα. Τα μοσχεύματα κόβονται την άνοιξη ή το καλοκαίρι και φυτεύονται σε υγρό μείγμα  τύρφης κι άμμου μέχρι να ριζώσουν.

Κλάδεμα
Δεν χρειάζεται να γίνει κλάδεμα παρά μόνο αν ο θάμνος έχει γίνει πολύ αραιός ή υπάρχουν κλαδιά που ξεφεύγουν από το σχήμα. Το κλάδεμα σ’αυτές τις περιπτώσεις γίνεται μετά το πέρας της ανοιξιάτικης ανθοφορίας.  Απαραίτητη εργασία είναι η αφαίρεση ξεραμένων κλαδιών και ανθέων.

4 σχόλια:

  1. Όσο όμορφο είναι τόσο σε ταλαιπωρεί!Μαδάει και γι αυτό καλύτερα να αποφύγετε να το τοποθετήσετε σε γλάστρα στο μπαλκόνι σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τον πολλαπλασιασμό εκεί που λέτε "φυτεύονται σε υγρό μείγμα τύρφης κι άμμου μέχρι να ριζώσουν", η άμμος τι μορφής είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή